IJsopslag

IJsopslag lijkt simpel en dat is het ook. Opslag is eenvoudig, maar om het ijs er uit te krijgen is erg gecompliceerd. Iedereen die ervaring heeft met ijsopslag, kan dit beamen.

Het probleem is dat ijs de neiging heeft om aan elkaar te ‘kleven’, ondanks dat het niet aan elkaar vriest. Door de druk van het eigen gewicht, neigt het ijs aan elkaar te smelten.

Het effect is vergelijkbaar met een schaats. Door de druk smelt het ijs onder de schaats, waardoor de schaats goed glijdt over het ijs.

Deze eigenschap is geen groot probleem, want als je er een schep in steekt valt het ook meteen weer uit elkaar. Maar deze eigenschap maakt het ijs onbruikbaar om te gieten, zoals bij graan wel mogelijk is. Uitnemen moet dus handmatig geschiedden, wat veel tijd en moeite kost. Vaak (bij grotere opslag) moet men in de opslag klimmen om het ijs uit te laden en dit is niet erg hygiënisch.

Er zijn ijs opslag systemen die het ijs vanaf de bovenzijde uitnemen. Als de opslag niet regelmatig volledig leeggedraaid wordt, zal het ijs op de bodem onbruikbaar worden en een probleem vormen om te verwijderen.

Onze ijsopslagsilo’s zijn geconstrueerd volgens het “Eerste in=Eerste uit” principe. De binnenzijde van de silo’s en alles dat in contact komt met het ijs, is gemaakt van roestvaststaal. Deze aspecten garanderen dat de kwaliteit en de frisheid van het ijs op het hoogst haalbare niveau is. Een startcommando is voldoende om deze silo’s het ijs automatisch uit te laten laden.

Dit betekent niet meer scheppen van het ijs, niet meer in de ijsopslag klimmen en daarom schoner en frisser ijs.

Uiteraard zijn wij er trots op dat de grootste visafslag van Europa inmiddels een tweetal van onze ijsopslagsystemen in gebruik heeft.

ijsopslag1
ijsopslag2
ijsopslag3
ijsopslag4