Blok-ijs

Dit ijs wordt geproduceerd in bakken. De blokken ijs kunnen een gewicht hebben van 25, 20 of 12,5 kg, dit is afhankelijk van de grootte van de bakken waarin het gemaakt wordt.

Deze bakken worden naast elkaar in een groot bad geplaatst, in het bad stroomt een koelmedium (een brine) van circa -20°C rond dat de bakken koelt.

Het duurt enige uren (8 tot 12 uur is gebruikelijk) voordat het water in de bakken volledig ijs is geworden en men kan “oogsten”. Dit oogsten wordt gedaan door de bakken uit het bad te tillen en het blok er uit te kantelen.

 

Het eindproduct is een volledig doorgevroren blok ijs, wat men in een gekoelde ruimte gemakkelijk kan opslaan voor langere tijd of kan transporteren over grote afstanden zonder extra koeling.

Wanneer het ijs gebruikt gaat worden, moet men eerst handmatig, of machinaal, de blokken kapot hakken tot bruikbare stukken. Deze stukken ijs hebben meestal scherpe kanten.

In Europa wordt het bijna niet meer gebruikt, maar nog wel in Afrika en Azië omdat de lange houdbaarheid van de blokken ijs nog steeds een erg groot voordeel is.