Breek-ijs

Breekijs = niet-onderkoeld ijs (ook wel: gebroken pijpijs)

Dit ijs wordt geproduceerd door een rechtop stilstaande cilinder, waarin een vijzel ronddraait. Buiten om de cilinder zit een koelspiraal, waar een koudemiddel door vloeit en cilinderwand bevriest. De cilinder staat gevuld met water, de cilinderwand wordt koud waardoor ijskristallen worden gevormd. Deze ijskristallen worden door de vijzel van de wand geschraapt, samen geperst en naar buiten getransporteerd.

Omdat de cilinderwand schoongeschraapt wordt voordat er meer als één millimeter ijs op de wand wordt gevormd, zijn de energieverliezen van dit systeem gering. Dat wil zeggen: de energie die men verbruikt om het ijs te maken, komt evenredig als koelenergie vrij bij het smelten van het ijs.

Vanwege de hoge isolerende werking van ijs, zou bij ijsvorming van 1 mm, of meer, het energieverbruik onevenredig stijgen ten opzichte van de koelenergie  Omdat het ijs in een cilinder gevormd wordt, hebben de ijsscherven een kromming (bij grotere vormen is dit duidelijker zichtbaar). Vandaar dat dit ijs lijkt op het gebroken pijpijs.

Het ijs is altijd -0,5°C als het de ijsmaker verlaat, de grootte van de ijsmaker en de vorm van de vijzel bepaald wat voor vorm het ijs krijgt. Hierdoor is het mogelijk om ijs in verschillende vormen en groottes leveren te weten: nugget-, micro-, standaard- en macroijs. Zoals beschreven bepaald de vijzel de ijsgrootte, dit is dus niet d.m.v. een knop omdraaien te veranderen, dan moet de ijsmaker vervangen worden, vandaar dat men dit bij aanschaf van de machine moet opgeven.

Micro ijs

Dit zijn kleine stukjes ijs (korrels) van ca. 5 mm groot. De temperatuur van het ijs is -0,5°C. Vanwege de kleine stuksgrootte veel oppervlak per kilogram ijs waardoor dit ijs sneller een product afkoelt (smelt sneller). Vanwege zijn kleine (egale) vorm zeer geschikt om te mengen en voor het afkoelen van tere producten.

Macro ijs

Dit zijn ijsscherven van ca. 40mm (lang), 35 mm (hoog), 10 mm (dik). De temperatuur van het ijs is -0,5°C. Vanwege de grootte stuksgrootte weinig oppervlak per kilogram ijs waardoor dit ijs langzaam zijn energie afgeeft (smelt langzamer) aan het te koelen product. Hierdoor zeer geschikt voor transportkoeling en voor presentaties. Minder geschikt voor koelen van tere producten vanwege kans op beschadiging door de grote ijsscherven.

Standaard ijs

Dit zijn ijsscherven van max. 25 mm, 20 mm (hoog) en 7 mm (dik). De temperatuur van het ijs is -0,5°C. Dit is een mix van grotere en kleinere ijsscherven, de kleine ijsscherven zorgen ervoor dat het product snel afgekoeld wordt, de grotere stukken zorgen voor ervoor dat het product voor langere tijd gekoeld blijft. Vanwege zijn vorm zeer geschikt voor cutteren van vlees en een alternatief voor macro ijs bij tere producten.

Nugget ijs

Dit zijn kleine blokjes ijs in een kubus vorm. De temperatuur van het ijs is -0,5°C. De vorm maakt het ideaal voor het koelen van dranken, omdat dit ijs niet door-gevroren is (zoals bij een ijsblokje) kan men het ijs makkelijk kauwen.