De ijsmachines van Ziegra zijn in staat om drie verschillende ijssoorten te produceren:

Micro-ijs
Dit zijn kleine stukjes ijs (korrels) van ongeveer 5mm. Het zorgt voor een goede menging en snelle koeling. Ideaal voor het mengen van processen en gevoelige producten zoals visfilets.

Standaard ijs
Het mengsel van kleine en grote stukken ijs is ideaal voor hoge koeling en een goede duurzaamheid. Dit is ideaal ijs voor presentaties, verwerking en cutteren.

Macro-ijs
Dit zijn ijsdelen tot 9,5 mm dik. Macro-ijs is uitzonderlijk duurzaam, kan voor langere tijd worden opgeslagen en biedt uitstekende koeling voor opslag en transport van producten.

Werkwijze
Vanuit het waterreservoir van de ijsmachine stroomt water in de cilinder van de ijsmachine volgens het principe van communicerende vaten. Om de cilinder is een koelspiraal geplaatst, die het water aan de binnenzijde van de cilinder bevriest. Het ijs wordt continu door de vijzelschroef in een zeer dunne vrieslaag van de binnenwand van de cilinder geschraapt en naar boven getransporteerd. Daar wordt het ijs samengeperst, gebroken en naar buiten getransporteerd.

Voordelen:

 • null

  N0 1.

  Met deze methode kan de koude-energie het daaropvolgende water onmiddellijk zonder verlies bevriezen. (Als de ijslaag 1 of 2 mm dik zou worden, zou onnodig veel energie moeten worden gebruikt voor bevriezing vanwege de hoge isolerende kracht van ijs).

 • null

  No 2.

  Door het ijs vervolgens te comprimeren en te persen, kan een grote ijsdikte van maximaal 9,5 mm worden bereikt met toch lage energie-vereisten.

 • null

  No 3.

  Omdat er geen draaiende delen in het koelcircuit zit, is het koelsysteem van de Ziegra ijsmachines volledig gesloten.

 • null

  No 4.

  Er zijn geen lekken in het koelsysteem mogelijk door roterende onderdelen. Dankzij het gepatenteerde cilinderproces en de knowhow van Ziegra kunnen kleine compressoren worden gebruikt. Dit heeft het voordeel van een lager stroomverbruik.

Ziegra Nugget-ijs
Nugget-ijs zijn kleine ijsblokjes van -0,5°C, het combineert de voordelen van breekijs van -0,5°C met die van ijsblokjes. Het wordt gevormd door het ijs in de Ziegra ijsmaker samen te persen tot kleine blokjes. Vanwege dit ontwerp is het proces veel hygiënischer dan de productie van gewone ijsblokjes en verbruikt het minder energie. Het nugget-ijs wordt veelvuldig gebruikt in de voeding- en horecasector en is een veelzijdige oplossing voor vele bars, restaurants en supermarkten.

Tip!
Het nugget-ijs procedé leent zich ideaal om ijs te maken van een ander medium dan water, zoals bijvoorbeeld: sinaasappelsap, bloedplasma of melk (deze lijst is niet uitputtend, informeer naar de mogelijkheden).

Ziegra StreamIce
StreamIce ofwel vloeibaar ijs is een verpompbaar, vloeibaar ijs dat gemaakt kan worden van zowel zoet als zout water. Het is ideaal om producten snel af te koelen. Vanwege de vloeibare vorm, vloeit het ijs gemakkelijk om het product heen. Indien StreamIce opgeslagen dient te worden, moet het met een roerwerk in beweging gehouden worden omdat het sterk de neiging heeft om te gaan schiften.

Ziegra scherfijs
Dit zijn dunne scherven van 1 tot 2,5 mm dik en met een temperatuur van -2,5°C tot -9°C, afhankelijk van de hoeveelheid zout die aan het water wordt toegevoegd. Vanwege de lage temperatuur is dit ijs minder geschikt om lang te bewaren, omdat het sterk de neiging heeft om aan elkaar te vriezen.

Download hier de folder: ZIEGRA overzicht ijssoorten